„Dacă este lăsat să-și desfășoare activitatea, Guvernul Maia Sandu va putea să deblocheze asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene și să reformeze Republica Moldova mai mult decât orice guvern din ultimii 28 de ani”, a afirmat, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul Siegfried Mureșan, după misiunea oficială a Parlamentului de luni la Chișinău.
Misiunea oficială a Parlamentului European la Chișinău a avut, luni, întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cu liderul Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, și cu președintele Grupului parlamentar al Partidului Democrat, Pavel Filip.
„Scopul misiunii noastre de ieri de la Chișinău a fost să vedem cum putem ajuta cel mai bine din Parlamentul European parcursul european al Republicii Moldova. De aceea, m-am bucurat să văd la Chișinău un guvern nou, proeuropean, în care putem avea încredere, un guvern care vrea cu adevărat să adopte reforme și să aducă Republica Moldova spre Uniunea Europeană. Este o diferență ca de la cer la pământ față de ceea am văzut la Chișinău în dialogurile cu guvernul precedent. Dacă acest guvern este lăsat să facă ceea ce își propune și ceea ce ne-a prezentat ieri (luni – n.r.) la Chișinău, va reuși să deblocheze într-un singur an toată asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro alocată de Uniunea Europeană”, a completat Mureșan.
Acesta a mai explicat că asistența macrofinanciară a fost blocat din cauza Executivului precedent care nu și-a asumat angajamentele față de partenerii europeni.
„Această asistență macrofinanciară a fost blocată din cauză că precedentul guvern nu și-a îndeplinit angajamentele asumate în fața partenerilor europeni privind combaterea spălării banilor, alegeri democratice, sistem transpartinic, combaterea corupției, întărirea sistemului bancar și reformarea justiției. Noul guvern are capacitatea să reformeze Republica Moldova mai mult decât orice alt guvern din ultimii 28 de ani, trebuie doar lăsat să își facă treaba”, a mai explicat Siegfried Mureșan, după vizita de la Chișinău.
Eurodeputatul PNL a transmis noului guvern de la Chișinău că va acorda sprijin pentru implementarea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
„I-am spus fostului prim-ministru al Republicii Moldova Pavel Filip că decizia sa de a nu transfera pașnic puterea după învestirea noului guvern în condiții de deplină legalitate l-a plasat în afara standardelor democratice europene. Acum, mai mult decât orice altceva, Republica Moldova are nevoie de o justiție independentă, de funcționarea statului de drept și de domnia legii. De aceea, este nevoie de un proces transparent de selecție a unui procuror general independent și de oprirea mascaradei de la Curtea Constituțională. Parlamentul European nu poate lua în serios o Curte care ea însăși nu se ia în serios. Curtea Constituțională a Republicii Moldova s-a făcut de râs luând decizii care nu aveau nicio bază constituțională și pe care ea însăși le-a anulat după doar o săptămână. Comisia de la Veneția a concluzionat că deciziile Curții Constituționale din zilele de 7 – 9 iunie nu au avut un fundament constituțional”, a conchis Mureșan.
Din misiunea Parlamentului European de luni de la Chișinău au făcut parte vicepreședinta Parlamentului European, Heidi Hautala, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, și eurodeputata Clare Moody, din partea Grupului Socialiștilor Europeni.